Het KISS-syndroom bij kinderen

HCFS - Hoog Cervicale Functie Stoornis bij kinderen (voorheen KISS-syndroom)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat het functioneren van de bovenste nekgewrichten van zeer groot belang is voor de houding- en motoriekontwikkeling van de pasgeborene. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mogelijk ontstaan van een voorkeurshouding bij baby's.
In de eerste maanden van de baby zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex. Is de baby een "huilbaby", dan is dat vaak een gevolg van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes, oftewel HCFS.

De manueeltherapeut vroegtijdig inschakelen betekent dan ook dat problemen worden voorkomen. Enkele behandelingen manuele therapie blijken vaak voldoende te zijn om deze problemen op te lossen en in tijd niet te vergelijken met de z.g. helmtherapie en langdurige oefentherapie. Bij gunstig resultaat kan de kinderfysiotherapeut de eventuele restklachten verder behandelen.

De Behandeling
Niet alleen vlak na de geboorte, maar maanden (soms jaren) daarna blijkt manuele therapie een effectieve therapie te zijn. De asymmetrie van de zuigeling is één van de duidelijke symptomen van HCFS. De manueeltherapeut heeft oog voor de functies van de gehele wervelkolom. Problemen in deze functies, die vaak gepaard gaan met functiebeperkingen in de wervelkolomgewrichtjes, vormen het specialisme van de manueeltherapeut.

De eigenlijke behandeling bestaat uit zachte technieken bij de hoge nekgewrichtjes en elders in de wervelkolom, soms tot in de bekkengewrichten. De technieken zijn klein, zacht en per kind verschillend.

Uitsluitend een geregistreerde manueeltherapeut, die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van deze kinderen, kan deze verfijnde behandeltechnieken op een verantwoorde wijze toepassen!

Vragen? Afspraak maken? Marcel Lems behandelt als manueeltherapeut kinderen met deze klachten. 
Hij is te bereiken via 020-3375534 of via marcel.lems@herniacentrumamsterdam.nl