Podoposturaal therapie

Podoposturaal therapie

De podoposturale therapie berust op het verschijnsel dat elke verandering van de stand van de voeten een verandering hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsverandering een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot allerlei klachten, waaronder chronische knie-, heup-, rug- en nekklachten.

De podoposturaal therapeut probeert de klachten in kaart te brengen door middel van het beoordelen van de beenlengte, de spierspanning, de bekkenstand en de wervelkolom. Met behulp van een afdrukraam worden blauwdrukken gemaakt om het type voet te bepalen. De afdrukken dienen tevens als patroon bij het maken van de inlegzolen.

Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld, terwijl dunne elementen (meestal van kurk) op specifieke plekken onder de voet geplaatst worden. Deze elementen hebben een werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.

Correctiezolen
Om de effecten blijvend te maken worden deze elementen in een zool verwerkt. Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Daarom werkt de podoposturale therapeut met een opbouwsysteem. Na het eerste bezoek volgen een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht.

Er zijn veel zorgverzekeraars die podoposturale therapie vergoeden. Wilt u een afspraak maken is het verstandig om in uw polis te kijken of deze therapie vergoed wordt. U hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Vragen? Afspraak maken? Koos Hoogedoorn is onze podoposturaal therapeut. Hij is te bereiken op 
06-235 81 889 of via koos.hoogedoorn@herniacentrumamsterdam.nl. Afspraken kunt u maken voor de woensdag van 13.00 - 18.00 uur en op donderdag van 08.00 - 13.00 uur.