Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf (ook wel discus genaamd) die direct of indirect (!) druk geeft op de zenuw. U zult dit ervaren als pijn in de rug ( niet altijd aanwezig), pijn in de bil streek/lies/ en/of in het been tot zelfs in de voet. De pijn kan soms zo heftig zijn dat er een onvermogen ontstaat tot bewegen of belasten in het algemeen. Elke drukverhoging op de zenuw doet de pijn en de afweerreactie van het lichaam fors toenemen. Drukverhoging kan veroorzaakt worden door te hoesten, niezen, persen, grove lichaamsbewegingen en teveel belasten in het algemeen.

Hoe komt het dat de tussenwervelschijf gaat uitpuilen?

Je ziet bijna altijd ( op een MRI-opname) dat de kwaliteit van de tussenwervelschijf achteruit is gegaan. Dat wil zeggen dat in de meeste gevallen de vochthoudendheid is verminderd, de tussenwervelschijf "droogt" dan uit. Hoe "droger" de schijf wordt des te minder soepel hij wordt. De flexibiliteit neemt dan af. Als dan de druk op de tussenwervelschijf te groot wordt, kan hij deze druk niet meer opvangen en gaat uitpuilen en kan zelfs soms scheuren.

Wat kunnen wij eraan doen?

Je moet ervoor zorgen dat in ieder geval de druk op de tussenwervelschijf niet nog verder toeneemt. Sterker nog, je moet ervoor zorgen dat de druk zo snel mogelijk vermindert want dan heeft de tussenwervelschijf nog kans de druk op de zenuw te verminderen.

Daar zijn een aantal voorwaarden voor nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ten eerste gaan wij kijken of er een oorzaak te vinden is waardoor de lage rug wellicht meer druk cq belasting te verwerken krijgt dan hij aankan. Ten tweede gaan wij direct proberen de druk van de zenuw af te halen. Dit doen wij door specifieke door ons ontwikkelde mobilisatie en rektechnieken. Ten derde geven wij een uitgebreide instructie en advies hoe met deze klachten zo goed mogelijk om te gaan en voorwaarde te scheppen om ook in de toekomst geen terugval te krijgen. Tot slot wordt er een trainingsprogramma aangeboden dat ten doel stelt de belastbaarheid en de algemene weerstand te maximaliseren en evt de sport die men beoefent weer zo maximaal mogelijk te kunnen beoefenen, ook de topsport! Bovenstaande is alleen mogelijk indien er volledige "commitment" aanwezig is, dwz u dient 100% gemotiveerd te zijn om dit programma aan te gaan. Maar als u zoveel pijn heeft lijkt ons dat vanzelfsprekend.